Klimahus i Botanisk hage

Hagerommet rundt Klimahuset har vært en viktig faktor for å vise at bygg og landskap bør spille tett sammen i møte med klimaforandringer. Landskapet er viktig støttespiller når vi skal håndtere klimaforandringer, og vi har synliggjort overvannshåndtering som et positivt og opplevbart element, både når det er tørt og ved regnvær.

Klimahuset ble oppført på en tomt med mange trær, og det har vært viktig å bevare så mange av disse som mulig, som står delvis helt inntil fasaden til det nye bygget. Dette har påvirket prosjektet og skapt nærhet til naturens prosesser, og i dag danner kronene til disse trærne sammen med det utkragende taket flotte intime oppholdsrom. Noen av stammene til de trærne som måtte felles er blitt gjenbrukt i anlegget som skulpturelle sitte- og aktivitetselementer.

Regnbed med frodig flomskogsvegetasjon fordrøyer og infiltrerer regnvann fra både byggets tak og hagens overflater. Plantene ble hentet og gjenbrukt fra et naturområde i Vestfold, der det skulle bygges en ny jernbanelinje. Ved kraftige regnskyll er takutspyleren en attraksjon i overgang mellom bygg og hage.

Sted: Botanisk hage, Oslo
Areal: 2.600 m2
Oppdragsgiver: UiO
Arkitektur: 
Lundhagem, Atelier Oslo 
Faser: Konkurranse 2017 - vunnet,
detaljprosjekt, produksjon - Ferdigstilles i mars 2020

Landskapet er en viktig støttespiller når vi skal håndtere klimaforandringer. Overvannshåndtering kan være et positivt og sanselig element, både når det er tørt og ved regnvær.

Forrige
Forrige

Turistveg Ryfylke

Neste
Neste

Jåttåvågen sjøfront